Főoldal

BIKÁCSI AGGLOMERÁCIÓ SZENNYVÍZELVEZETÉSE ÉS -TISZTÍTÁSA

Pályázat kódja: KEHOP-2.2.2-15-2021-00167
Kedvezményezett neve: Építési és Közlekedési Minisztérium
Támogatás összege: 8 250 051 175 Ft
A projekt megvalósításának kezdete: 2021. 12. 07.
Projekt tervezett fizikai befejezés dátuma: 2023. 12. 18.
Projekt támogatás intenzitása: 90,396902%

A projektről

Magyarország Kormánya célul tűzte ki a települési vízellátás, szennyvíz-elvezetés és – tisztítás, szennyvízkezelés fejlesztését. A cél elérését a Kormány a települési önkormányzatok és a víziközmű-szolgáltatók valamint az Európai Unió együttműködésében valósítja meg.
Az együttműködés keretében a Kormány vállalja, hogy:
- a Felhívás feltételeinek megfelelő projekteket vissza nem térítendő támogatásban részesíti;
- a támogatási előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek a Felhívásban meghatározottak szerint támogatási előleget biztosít.


Érintett települések


Bikács

Pakstól nyugat-északnyugatra 15 kilométerre, Simontornyától 12 kilométerre délkeletre található. Történelmi feljegyzések szerint a Tolna vármegye északi határán fekvő község és környéke, vagyis a Sió és a Sárvíz völgye, a mai Mezőföld vidéke már a honfoglalás előtti évszázadokban lakott volt.
Teljes népessége: 396 fő.

Vajta

Fejér vármegye és az egész Közép-Dunántúl legdélebbi települése, Cecétől délre helyezkedik el. A település és környéke már ősidők óta lakott hely: A falu melletti Kisvajta-dűlőben braonzkori, a főút körül a kelta "kocsitemetkezés", a Kisbasaréti-dűlőben római kor leletei kerültek felszínre.
Teljes népessége: 770 fő.

Pálfa

Tolna vármegye északi részén, a Sió mellett található. Megközelíthető a 63-as főútról Vajta felől, 5 kilométeres letéréssel. Pálfa az Apor nemzetség ősi birtoka volt, nevét már a tatárjárás előtt említették az oklevelek. Eredeti neve Pálfalva volt, mely később Pálfára rövidült.
Teljes népessége: 1450 fő.

Pusztahencse

A település a Paks-Nagydorog-Sárszentlőrinc között húzódó 6232-es út mellett található, az M6-os autópályától kevesebb mint 10 kilométer távolságra. A Mezőföld déli részén terül el: Nagydorog, Györköny, Paks és Tengelic szomszédságában. 1913-ban alakult önálló községgé, azelőtt Faddhoz tartozott.
Teljes népessége: 925 fő.

Györköny

Pakstól 15 kilométerre nyugatra, Nagydorogtól 5 kilométerre keletre, Pusztahencsétől 5 kilométerre északra található. A régészeti leletek többek közt egy valamikori római település nyomait jelzik, mely a Duna menti védvonallal párhuzamosan, kicsit beljebb, feltehetően utánpótlási és visszavonulási célokat szolgált.
Teljes népessége: 935 fő.